Bad Reichenhall: bavorské město soli v srdci Alp | HedvabnaStezka.cz (2024)

Bad Reichenhall je výjimečné místo. Alpské město charakteristické pestrobarevnými budovami je ze všech stran obklopeno horskými vrcholky. I díky tomu Bad Reichenhall představuje jeden z nejvyhledávanějších cílů turistů.

Bad Reichenhall: bavorské město soli v srdci Alp | HedvabnaStezka.cz (1)

Pravidelné online zpravodajství o cestování v době Covidu sleduj na hedvabnastezka.cz/zase-cestuj!

Bad Reichenhall poznal již mnoho – aby také ne, když se zde lidé usadili již vdobě bronzové. Osadníky lákala zejména úrodná půda, která se voblasti nachází vhojné míře. Tento kout země poté zvelebovali zejména Keltové, kteří zde vybudovali významné kulturní centrum tehdejší Evropy. Ten pravý boom však město Bad Reichenhall zaznamenalo až ve středověku, kdy zde lidé objevili bohaté naleziště soli. Pravým nálezcem však prý byl svatý Rupertus, který solné doly údajně objevil během stěhování národů vroce 696 n. l.

VBad Reichenhallu se nachází také starý solný důl, který představuje jednu ztamějších nejvyhledávanějších atrakcí. Návštěvníci se mohou vydat do podzemí, kde se nachází labyrint chodeb, přičemž každá znich vede do jedné ze štol. Dozví se také mnoho zajímavých informací o dobývání a zpracovávání soli. Během své návtěvy nezapomeňte ochutnat chléb zalpské solanky,místní minerální vodu a jako suvenýr si domů můžete odvézt značkovou sůl zBad Reichenhallu.

Vobklopení skalnatých vrcholků

Jedním z důvodů, proč je Bad Reichenhall tak oblíbenou destinací, je skutečnost, že je ze všech stran obklopený horami. Působivá alpská panoramata tedy na návštěvníky čekají takřka na každém rohu. Vysokohorská turistika je zde tedy velmi rozšířená a na své si přijdou jak zkušení turisté, tak úplní začátečníci. V okolí je i mnoho cyklostezek.

Nedaleko města se nachází překrásné jezero Thumsee s průzračně čistou vodou. Nabízí mnoho stezek pro pěší s výhledy na okolní hory. Další možností je využít svézt se nejstarší kabinovou lanovkou na světě a zpestřit si den výhledem z vrcholku hory Predigtstuhl.

Kolem Bad Reichenhallu se nachází přes 150 kilometrů značených tras; některé znich se vinou údolím kolem města, jiné však už představují o trochu větší výzvu, poněvadž vedou přes horské hřebeny. Doporučit můžeme například výšlap na Hochstaufen – hora představuje nekorunovanou modlu zdejších horolezců. Kvrcholu vede cesta zparkoviště nedaleko lázní.

Před cestou se můžete občerstvit vhostinci Padinger Alm, který zde stojí už od 16. století. Zparkoviště vede lesní cesta. Část túry vede přes strmou pěšinu, na jejímž konci se však nachází odměna vpodobě úpatí hory Hochstaufen, odkud už je to na vrchol jen kousek. Hochstaufen se totiž řadí mezi menší alpské vrcholy – jeho nadmořská výška nepřesahuje 2000 metrů. Kvrcholu hory vede zabezpečená cesta snázvem Steinernes Jäger. Pojmenovaná je podle skalního útvaru, který připomíná zkamenělé myslivce. Právě zde si na své přijdou zejména dobrodruzi, protože po stopách kamenných ochránců lesa se vydáváme za pomoci žebříků a ocelových lan. Drsná horská krajina pouze přidává zážitku na působivosti. Odměnou je pak překrásný výhled do okolí.

Bad Reichenhall: bavorské město soli v srdci Alp | HedvabnaStezka.cz (2)

Lázním dominuje sůl

Pokud zrovna nevyjde počasí na pěší turistiku, na návštěvníky čeká množství kaváren a restaurací včele slázněmi. Speciální pochoutky nabízejí restaurace a občerstvení během sezóny pod označením „kuchyně alpského města“. Bad Reichenhall si můžete projít buď na vlastní pěst, nebo se svěřit do rukou průvodce a nechat se obohatit komentovanou prohlídkou. Město nabízí také tematické skupinové prohlídky – dozvědět se můžete například zajímavosti o těžbě soli, projít si královskou lázeňskou zahradu či se jen pokochat historickými budovami, kterých je Bad Reichenhall plný.

Rozhodně navštivte takénejstarší část města – čtvrť Florianiviertel, která má až venkovský charakter. Její centrum představujenáměstí Florianiplatzsmalými obchůdky a dílnami. Tento klenot města si během staletí uchoval svůj původní charakter zdoby kolem roku 1600.

V rodinném wellness resortu Rupertus si můžete dopřát nejen léčivý pramen Alpen Sole, který na místě vyvěrá, ale i mnoho dalších tematických koupelí, bazénů, vířivek a nechybí tu ani saunový svět. V létě určitě navštivte venkovní bazén Bachei, který se nachází v nádherné alpské krajině. Koho by pohled na vrcholky zlákal k akci, může zkusit vyšplhat na 6m dlouhou vodí lezeckou stěnu.

Bad Reichenhall: bavorské město soli v srdci Alp | HedvabnaStezka.cz (3)

Lázeňská zahrada láká na svou středomořskou atmosféru, která je vnašich zeměpisných šířkách skutečně unikátní. Slouží také jako kulisa pro nezapomenutelné koncerty místní filharmonie. Okruh, který se specializuje na historii těžby soli, vás doslova zavede do minulosti. Z centra města se dostanete až do luxusní čtvrti, kde lepší společnost trávila léto. Kontrast mezi těmito částmi města býval tak velký, že se Bad Reichenhallu dřív přezdívalo „ďábelská kuchyně“ – to kvůli kouři, který vznikal při zpracovávání soli.

Dřívější průmyslové zaměření města ssebou však nese i pozitiva. Jedním znich je budova staré solnice, která je skutečně působivá. Pestrá, architektonicky zajímavá stavba laděná zejména do červené a bílé sice přestala sůl zpracovávat už vroce 1929, ale stále na tomto místě vyvěrá léčivý pramen, který přispívá kvěhlasu města. Ne nadarmo se Bad Reichenhall zapsalo do historie jako bavorské město zdraví. Vbudově najdete také muzeum, kde si můžete pořídit přípravky do koupele nebo solné lampy. Za zmínku stojí také solná jeskyně, kde každé jaro probíhá speciální dechový trénink. Tato jedinečná procedura trvá zhruba hodinu a je doporučována nejen lázeňským hostům, ale i obyčejným rekreantům, kteří se město rozhodli navštívit.

Článek vyšel ve spolupráci s německou centrálou cestovního ruchu Germany Travel.

Bad Reichenhall: bavorské město soli v srdci Alp | HedvabnaStezka.cz (4)
Bad Reichenhall: bavorské město soli v srdci Alp | HedvabnaStezka.cz (2024)

References

Top Articles
The Despair of Generation “Notti Bop”
Stop Running Woo Lotti Footage and Investigation Progresses
Barstool Sports Gif
DPhil Research - List of thesis titles
Craigslist Portales
oklahoma city for sale "new tulsa" - craigslist
Grange Display Calculator
Blairsville Online Yard Sale
Strange World Showtimes Near Amc Braintree 10
Premier Boating Center Conroe
Slope Unblocked Minecraft Game
Evil Dead Rise Showtimes Near Regal Columbiana Grande
U/Apprenhensive_You8924
Nene25 Sports
Nutrislice Menus
Puretalkusa.com/Amac
Water Trends Inferno Pool Cleaner
EASYfelt Plafondeiland
Boscov's Bus Trips
800-695-2780
Publix Near 12401 International Drive
Phoenixdabarbie
Joann Fabrics Lexington Sc
Himekishi Ga Classmate Raw
Nurofen 400mg Tabletten (24 stuks) | De Online Drogist
Devotion Showtimes Near The Grand 16 - Pier Park
140000 Kilometers To Miles
Craigslist Dallastx
Lichen - 1.17.0 - Gemsbok! Antler Windchimes! Shoji Screens!
Santa Cruz California Craigslist
USB C 3HDMI Dock UCN3278 (12 in 1)
Duff Tuff
Ise-Vm-K9 Eol
Compare Plans and Pricing - MEGA
Craigslist Com Panama City Fl
Directions To The Closest Auto Parts Store
Disassemble Malm Bed Frame
Jamesbonchai
VDJdb in 2019: database extension, new analysis infrastructure and a T-cell receptor motif compendium
Walgreens On Secor And Alexis
Free Crossword Puzzles | BestCrosswords.com
Portal Pacjenta LUX MED
Jammiah Broomfield Ig
Sara Carter Fox News Photos
Willkommen an der Uni Würzburg | WueStart
Access to Delta Websites for Retirees
Treatise On Jewelcrafting
Duffield Regional Jail Mugshots 2023
Who We Are at Curt Landry Ministries
Ok-Selection9999
Olay Holiday Gift Rebate.com
Varsity Competition Results 2022
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5357

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.