Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (2025)

Door Toralt Deinum Testrecensies

Kort door de bocht is de Explorer Ford’s versie van de Volkswagen ID.4. Maar bij een nadere inspectie blijken er evenveel verschillen als overeenkomsten te zijn.

Om te beginnen wordt de Explorer gemaakt door Ford en niet door Volkswagen. De elektrische SUV is ontworpen en ontwikkeld in Europa voor Europa. Hij wordt gebouwd in de fabriek in Keulen, waar sinds 1930 afgerond 18 miljoen auto’s door Ford zijn gemaakt. Na een renovatie à 2 miljard euro is het nu een productiefaciliteit voor elektrische auto’s. Tot vorig jaar liep in Keulen de Fiesta van de band. Maar dat hoofdstuk heeft Ford gesloten. Op afzienbare termijn valt ook het doek voor de Focus.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (2)

Ford is gestaag op weg richting een Europees modelprogramma dat uitsluitend elektrisch is. De Explorer zal in dit kader binnenkort in de fabriek in Keulen gezelschap krijgen van een tweede elektrisch model: een sportief ogende cross-over die bestemd is een publiek dat de Explorer net even te hoekig vindt, of die niet kan kiezen tussen een Puma (waarvan volgend jaar ook een elektrische versie verschijnt) of een Mustang Mach-E. Tegelijkertijd is de Explorer misschien wel de meest ‘normale’ Ford voor de komende jaren; een rol die in het verleden was weggelegd voor bijvoorbeeld Focus. De verandering is illustratief voor het transformatieproces dat het merk met de blauwe ovaal doormaakt.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (3)

De strategie van Ford voor wat de naamgeving van haar modellen is bij de Explorer identiek aan die van de Puma en de Mustang Mach-E: neem een ​​bekende aanduiding en pas deze toe op een elektrische auto die hooguit een oppervlakkige gelijkenis vertoont met het model met verbrandingsmotor die dat embleem vroeger droeg. In het geval van de Explorer was dat een grote stekker hybride SUV van Amerikaanse makelij. Die wordt nu met 10.000 euro korting opgeruimd om plaats te maken voor een volledig elektrisch exemplaar met een veel handzamer formaat. Met de nieuwe Explorer denkt Ford meer geld te kunnen verdienen. Winst maken in Europa is voor ‘de blauwe ovaal’ sowieso een uitdaging. Niet enkel uit elektrificatiemotieven werd daarom afscheid genomen van de Fiesta, waarop te weinig marge zat.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (4)

De nieuwe, elektrische Explorer heeft de stijl van een moderne SUV, met hints van de grotere niet-volledig elektrische Amerikaanse Explorer. Maar onderhuids heeft deze auto veel gemeen met de Volkswagen ID.4. De meeste aandacht zal zodoende uitgaan naar de uiterlijke verschillen. De Explorer ziet er niet alleen hoekiger uit, maar er is ten opzichte van de ID.4 ook 120 mm verwijderd van de overhang achter, wat niet zo slim is als je veel bagageruimte wilt kunnen bieden, maar het heeft als positioneringsvoordeel dat de nieuwe Ford duidelijk een ander formaat heeft (en andere vorm) dan de Mustang Mach-E. Die is aanzienlijk groter (4,74 meter) dan de nieuwe Explorer (4,46 meter). en ook duurder (vanaf 46.300 euro).

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (5)

Ford biedt de nieuwe Explorer aan tegen scherpe prijzen. Er kan worden ingestaptvanaf 41.450 euro. Voor dit bedrag levert Ford de Explorer in Standard Range RWD basis trim. Die versie is 170 pk / 310 Nm sterk (de elektromotor zit op de achteras, dus er is sprake van achterwielaandrijving) waarbij de stroom afkomstig is van een 52 kWh accu. In deze vorm heeft de Explorer een rij bereik van 384 kilometer. Vind jij dat te weinig, dan kan je opteren voor de Extended Range RWD uitvoering. Die heeft een 286 pk / 545 Nm sterke motor én een groter accupakket (77 kWh). Ford geeft voor deze uitvoering een actieradius van een riante 602 kilometer op. De prijs bedraagt 45.950 euro, waarbij de fiscale waarde 44.800 euro is. Dit betekent dat ook met deze variant in aanmerking komt voor de SEPP aanschafsubsidie. Heb jij liever een Explorer met vierwielaandrijving? Dat kan. In dat geval heeft Ford, mits jij 53.950 euro betaalt, de Extended Range AWD uitvoering voor jou. Die heeft een tweede elektromotor (op de vooras) waardoor het vermogen tot 340 pk stijgt. Het maximum koppel bedraagt 679 Nm. Het accupakket is met 79 kWh nog eens 2 kWh groter is dan het exemplaar van de Extended Range RWD. Daarmee valt de actieradius echter niet nog hoger uit, integendeel: na 566 kilometer moet de Ford aan de laadpaal.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (6)

De Explorer Standard Range RWD kan met maximaal 115 kW snel laden. De Extended Range RWD biedt een vermogen van 135 kW, terwijl de Extended Range AWD dankzij 185 kW het snelste kan laden. Nu we het toch over snelheden hebben: met uitzondering van de Standard Range RWD, die een topsnelheid van 160 km/u heeft, is elke Explorer maximaal 180 km/u snel. Hoe rap de Standard Range RWD vanuit stilstand naar 100 km/u sprint, is nog niet bekend. Wel meldt Ford dat de Explorer Extended Range RWD voor deze acceleratieklus 6,4 seconden nodig heeft. De variant met vierwielaandrijving verkort de sprinttijd verder naar 5,3 tellen. Ford rust de Explorer uit met nieuwe lithium-ion NMC-batterijen. Die zijn goedkoper en efficiënter dan de exemplaren die Volkswagen gebruikt. Ford koos er voor om te wachten met de productiestart van de Explorer totdat de NMC batterijen beschikbaar zouden komen. Het betekende een marktintroductie-vertraging van een half jaar. Maar dat was het blijkbaar dus waard. Overigens is de geclaimde oplaadtijd 28 minuten (van 10 tot 80 procent) voor de Explorer Extended Range RWD en 26 minuten voor de AWD versie.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (7)

Alle genoemde motorversies zijn er ook in luxueuzere Premium uitvoering. Als Standard Range RWD kost die 45.450 euro, als Extended Range RWD 49.950 euro en als Extended Range AWD 57.950 euro. Er is dus sprake van een meerprijs van 4.000 euro. De naamloze basisuitvoeringen is standaard voorzien van zaken als een 14,6 inch infotainmentscherm, een 5,3 inch display dat dienst doet als digitaal instrumentarium, stuur- & stoelverwarming, een inductieladder, een massagefunctie voor de bestuurdersstoel en sportmeubilair voorin. Automatische klimaatregeling met 2 temperatuurzones, een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, Keyless Entry en diverse veiligheidssystemen zijn ook standaard. De 4.000 euro duurdere Premium uitvoering voegt daar zaken aan toe als een uitgebreid audiosysteem van Bang & Olufsen, Matrix koplampen, 20 inch lichtmetalen velgen, een elektrisch bedienbare achterklep en hoogwaardigere interieurbekleding.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (8)

De bagageruimte is, afhankelijk van de gekozen versie, 445 tot 450 liter groot. Een minimaal verschil dus. Dat geldt niet voor het wagengewicht. Dat varieert van 1.908 kilo voor de lichtste versie (Standard Range RWD) tot 2.179 kilo voor de zwaarste variant (Extended Range AWD in Premium tenue). Alle uitvoeringen zijn per direct te bestellen. De voordeligste Explorer ( de Extended Range RWD versie) wordt pas vanaf het eerste kwartaal van 2025 geleverd. De overige versies arriveren al in september in de Ford showrooms.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (9)

Het interieur van de nieuwe Explorer oogt fris en modern. Het dashboardontwerp is minder minimalistisch dan dat van Volkswagen en Tesla. Tegelijkertijd het interieur van de Mustang Mach-E, ondanks al zijn ontspannen charme, heel ouderwets aanvoelt.De Explorer is slechts een paar centimeter langer dan een Focus, maar heeft een hoeveelheid interieurruimte die meer lijkt op die van een Mondeo of Kuga.Er is een nieuw centraal touchscreen van 14,6 inch dat kan draaien om toegang te verschaffen tot een ​​vak waarin waardevolle spullen kunnen worden opgeborgen. Daarnaast er is een enorm opbergvak in de centrale armsteun.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (10)

Net als zijn neven van Volkswagen wordt de Explorer geleverd met een uitgebreide set sensoren en camera’s die een reeks assistentie systemen mogelijk maken, waaronder kruisverkeerswaarschuwing met actief remmen, intelligente adaptieve cruise control en rijstrook assistentie. Tot de opties behoren actieve parkassistentie, een head-updisplay, 360 graden camera, hulp bij het wisselen van rijstrook en het centreren op de rijstrook; een systeem dat, op een goed gemarkeerde weg, deze rij taak autonoom kan uitvoeren. De bedieningsvriendelijkheid van het touchscreen van het infotainment systeem laat echter te wensen over. Het scherm is met 15 inch weliswaar groot en ook goed afleesbaar, maar net als bij Volkswagen is navigeren door het menu onnodig omslachtig. Dat roept al snel irritatie op. Daar komt bij dat de virtuele knoppen op het display veel te klein zijn voor een eenvoudige bediening. Ook is er niet voldoende feedback (geluid, gevoel) om te kunnen weten of jij de gewenste functie nou wel of niet aangeraakt hebt.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (11)

Als jij bekend bent met de ID modellen van Volkswagen, dan zullen sommige aspecten van de cabine er bekend uitzien en aanvoelen, maar Ford heeft verschillende wijzigingen in het uiterlijk aangebracht. Helaas zijn de bedieningsknoppen op het stuurwiel 1:1 van de ID modellen overgenomen. Volkswagen is daar niet voor niets alweer afscheid van aan het nemen omdat zij de veel klachten krijgt van boze klanten. Het is een raadsel waarom Ford desondanks niet voor een ander ontwerp heeft gekozen.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (12)

De kwaliteit van de gebruikte materialen is vergelijkbaar met wat Volkswagen toepast. Effectief betekent dit een grote sprong vooruit ten opzichte van bijvoorbeeld de Focus. Maar het is meer dat Ford zijn achterstand op het gebied van interieurkwaliteit heeft weg gewekt dan dat er sprake is van een nieuwe standaard. Allesbehalve. Je kan duidelijk zien dat de boekhouders gedicteerd hebben dat het plastic vooral niet te veel mocht kosten. Wie op zoek is naar een elektrische SUV met een prachtig interieur, kan beter de Peugeot e-3008 bestellen. Positief: de Premium versie van de Explorer beschikt over een glazen panorama dak en die zorgt voor een duidelijke meerwaarde want het maakt de cabine aanzienlijk lichter. De bekleding bestaat gedeeltelijk uit Sensico; een materiaal van imitatiesuède.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (13)

De grotere veranderingen, en ook zeer welkom, hebben betrekking op de manier waarop de Explorer rijdt. De dingen die Ford heeft aangepast, zijn allemaal ten goede veranderd: de besturing, de schokdempers, de stabilisatorstangen. Mijn testauto was een AWD versie, voorzien van 20 inch wielen (standaard op de Premium uitvoering), is qua rijplezier is er sprake van een verschil van dag en nacht met de Volkswagen ID.4 (ook voorzien van 20 inch wielen). Het donormodel uit Wolfsburg is maar al te vaak onrustig en log, terwijl de Ford beter onder controle te houden is, met een bevredigender en nauwkeurig stuurgevoel.De vering is evenwel niet perfect: zonder motor die het geluid dempt, ben je je heel bewust van het trillen over kleine oneffenheden. En in bochten helt de Explorer merkbaar over, maar niet zoveel als de Volkswagen. De basisuitvoering met achterwielaandrijving, waarmee ook kort kon worden gereden, is echter duidelijk stugger geveerd. Opvallend, want doorgaans hebben versies zonder AWD techniek dankzij hun lagere gewicht een beter veerkarakter. De basisuitvoering maakt bovendien een aanzienlijk minder pittige indruk, dus dat pleit er ook voor om voor de AWD variant te gaan.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (14)

De Explorer, die in de omgeving van de Sloveense hoofdstad Ljubljana kon worden getest, is leuk om rustig mee in de stad te rijden, maar op de snelweg laat hij duidelijk zien dat hij meer in zijn mars heeft: in de sprint vanuit stilstand naar 100 km/u klopt de AWD-versie de Focus ST. Wel is de vermogensafgifte in het begin wat abrupt, maar na de eerste meters wordt het motorgedrag alsnog mooi lineair. Bij andere elektrische auto’s wil de variant met vierwielaandrijving nog wel eens meer vermogen leveren dan het onderstel aan kan, maar dat is bij de Explorer niet het geval: bij de Ford is de ophanging goed berekend op 340 pk. In deze vorm biedt de elektrische SUV veel rijplezier, maar goed, we hebben het dan wel over een auto die in Premium tenue 58 mille kost. Voor dat geld zijn er tal van alternatieven beschikbaar met een hoogwaardigere interieursfeer.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (15)

De Explorer lijkt te genieten van de uitdaging van bochtige haarspeldbochten en zelfs onverharde wegen. Dat is vooral te danken aan de nauwkeurige besturing. Daardoor laat de Explorer zich goed plaatsen waar je hem hebben wil. Wel merk je dat hij een lijvige jongen is en een hoger zwaartepunt heeft dan bijvoorbeeld de Cupra Born, die ook gebruik maakt van het MEB platform. Over het geheel genomen is de Explorer (nipt) voldoende comfortabel (vooral het gebrek aan windgeruis verdient een pluim), zonder opvallend verfijnd te zijn. Ja, de Ford rijdt beter dan de Volkswagen ID.4 en laat in dit opzicht ook de Audi Q4 e-Tron achter zich, maar een benchmark zoals de Focus qua weggedrag bij zijn introductie was? Nee, dat is de Explorer beslist niet.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (16)

Het wisselen van rijmodus zorgt voor een aanzienlijk verschil in de mate van recuperatie van remenergie. Als je in de normale modus het stroompedaal loslaat, vertraagt ​​de auto; in de Sport stand is dit effect sterker (maar voelt de besturing zwaarder aan) en in de Eco modus juist niet zo veel (maar biedt het stroompedaal meer weerstand en heb je het gevoel met de handrem erop te rijden, wat natuurlijk hinderlijk is). Er is ook een B-stand op de stompe keuzehendel aan de stuurkolom om wat extra elektriciteit voor de accu op te wekken. Activeer je die modus, dan is ‘One Pedal Driving’ mogelijk. Tijdens de test kwam ik uit op een rij bereik van 480 kilometer. Dat is zondermeer een goede praktijkwaarde.

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (17)

80%

80%

Awesome

Conclusie

Waarom zou jij voor de Ford Explorer kiezen in plaats van voor de Volkswagen ID.4? Of hij er beter uitziet, is een kwestie van smaak (Ford zegt bewust gekozen te hebben voor een Amerikaans-aandoend design). De Explorer biedt minder bagageruimte, maar rijdt boeiender en strakker. En de Mustang Mach-E dan? Die is iets groter en heeft een grotere kofferbak. Maar de in Duitsland gebouwde Explorer heeft de 'juiste' SUV-vorm, terwijl het alternatief uit Amerika een rare cross-over mash-up is. Dat maakt van de Mustang Mach-E meer een ID.5 rivaal.

De Explorer zorgt niet voor een revolutie in autoland. Wel biedt hij een prettig totaalpakket: de Explorer rijdt goed, heeft een ruime cabine, is goed uitgerust, is in basistenue scherp geprijsd (maar dat is niet de uitvoering om voor te gaan), biedt een heel behoorlijke actieradius en is in AWD uitvoering lekker pittig. Dat maakt hem beter dan welke huidige elektrische Volkswagen dan ook. Toch loop ik niet echt warm voor de Explorer. Daarvoor ontbreken te veel puntjes op de 'i': sommige interieurmaterialen voelen goedkoop aan, het formaat van de kofferbak is bescheiden, het aanraakscherm van het infotainment systeem blinkt niet uit door een vriendelijke bediening en ook het veercomfort kan beter.

Gegeven het feit dat er in de prijsklasse van de Explorer veel, heel veel alternatieven te koop zijn, kan ik mij niet voorstellen dat dit model de kwakkelende Europese divisie van Ford weer goed op de rails zal zetten. Merkfans kunnen de hoop daarop beter vestigen op de goedkope elektrische auto die op het Noord Amerikaanse hoofdkwartier momenteel in ontwikkeling is. Met bij Apple en Tesla weggekochte experts. En dus zonder erfelijk belast te zijn door ondermaatse MEB techniek ...

  • 8

  • Beoordelingen door bezoekers (14)

    5.3

Ford Ford Exploer

Een prettig rijdende elektrische SUV: test Ford Explorer – Autointernationaal.nl (2025)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6138

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.