Exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar Ford geeft bij de onthulling van de nieuwe Explorer alvast wel een prijsindicatie: vanaf 45.000 euro. En dus vist de ruimtelijke, volledig elektrische crossover in dezelfde prijsvijver als de Volkswagen ID. 3, Kia Niro EV en Volvo XC40 Electric. Over de nieuwe Ford Explorer is echter nog veel meer te vertellen dan de prijs alleen.
Waarom je je niet door de foto’s moet laten misleiden …
De nieuwe Ford Explorer ziet er op de foto’s behoorlijk kolossaal uit. Door zijn hoge neus, vlak liggende motorkap en relatief lage ramen probeert de Explorer net zo stoer te zijn als de grote Amerikaanse SUV’s van het merk. Neem van ons maar aan: in werkelijkheid is hij veel minder groot. Met zijn lengte van 4,46 meter zit hij precies tussen de vijfdeurs Ford Focus hatchback en de praktische Focus Wagon in. De elektrische Explorer is dus een echte gezinsauto. Het ontwerp kwam trouwens tot stand onder leiding van een Nederlander: Amko Leenarts.
De Explorer is verrassend ruim
Inmiddels hebben we zelf even kunnen proefzitten in de nieuwe Ford Explorer, en dat viel helemaal niet tegen! Ondanks zijn bescheiden lengte kun je er gemakkelijk met vier of vijf volwassenen prima in zitten. Doordat de accu in de vloer is verwerkt, zit je met name achterin een beetje met geknikte knieën, maar de ruimte tot de rugleuning van de voorstoelen is riant. Ook de afstand vanaf je kruin tot aan het dak is groot genoeg. Grappig detail: vanbuiten lijken de haaienvinvormige paneeltjes bij de achterdeuren dicht te zijn, maar van binnenuit kun je erdoorheen naar buiten kijken. Daardoor krijgt het interieur een extra ruimtelijke sfeer. Uiteraard is ook het formaat van de bagageruimte belangrijk bij een gezinsauto. Er kan 450 liter bagage mee. En als je de achterbank neerklapt, ontstaat een laadruimte van 1.450 liter. Keurig!
Je kunt het centrale beeldscherm verstellen
Ook het ontwerp van het dashboard kwam tot stand onder leiding van Amko Leenarts. Hij kan trots zijn op het resultaat, want het ziet er niet alleen geslaagd uit maar is ook heel praktisch ingedeeld. Dat zit zo: je kunt de hellingshoek van het grote centrale beeldscherm verstellen. Daar heeft niet alleen het bedieningsgemak profijt van – je kunt er immers heel gemakkelijk bij – maar zo zijn hinderlijke reflecties eveneens gemakkelijk weg te draaien. Achter het scherm zit een grote opbergruimte verscholen, waarin je waardevolle spulletjes kunt achterlaten. Wanneer je de deuren van de Explorer op slot doet, vergrendelt het verstelmechanisme van het beeldscherm ook. Onder de centrale armsteun zit een opbergvak met een inhoud van 17 liter. Goed om een paar 1,5-literflessen water in kwijt te kunnen, of zelfs een 15-inch laptop.
Laadpaal laten installeren?
Snel een offerte aanvragen doe je via onze zustersite Kieskeurig.nl!
Waarom Ford onderdelen inkoopt bij Volkswagen
Toen in 2019 de Volkswagen ID. 3 werd gepresenteerd, werd ook bekendgemaakt dat VW’s modulaire elektrische platform beschikbaar zou worden voor andere autofabrikanten. Daar heeft Ford gretig gebruik van gemaakt: in grote lijnen komt de bodempartij van de nieuwe Ford Explorer overeen met die van de Volkswagen ID. 4 en Skoda Enyaq iV. Inderdaad: in grote lijnen. Want Ford heeft zelf kunnen kiezen welke individuele onderdelen het beste geschikt waren voor de Explorer. Zodat geen VW-kloon is ontstaan.
Er zijn nog maar heel weinig cijfers bekendgemaakt, maar het is wel duidelijk dat de Ford Explorer andere specificaties heeft dan de VW ID. 4 en Skoda Enyaq iV. De Ford Explorer komt in drie vermogensvarianten: voorzien van een enkele elektromotor met 170 of 286 pk, en als je voor vierwielaandrijving kiest – oftewel: twee elektromotoren – dan beschik je over een motorvermogen van 340 pk.
Ook over de accu van de Explorer heeft Ford nog maar weinig details prijsgegeven. De fabrikant belooft een actieradius van zo'n 500 kilometer. Verder kunnen we vertellen dat een 30 procent volle accu in minder dan 25 minuten snelladen tot 80 procent gevuld is. Wel heeft Ford laten weten dat het in 2024 met een tweede elektrisch model op basis van VW’s modulaire elektrische MEB-platform komt.
De Ford Explorer verschijnt begin 2024 op de Nederlandse weg
Weliswaar weten we nu hoe de nieuwe Ford Explorer eruitziet en hoeveel ruimte hij te bieden heeft, maar dat wil niet zeggen dat de auto op korte termijn al in het Nederlandse verkeer te zien is. Eerst moet de productielijn in Keulen worden opgestart, eind van dit jaar zullen de eerste Explorers richting Ford-dealer worden getransporteerd. De verwachting is, dat de eerste kopers hun nieuwe auto vlak na de jaarwisseling 2023/2024 in ontvangst kunnen nemen. Op de definitieve prijzen van de Ford Explorer moeten we daarom nog even wachten - zoals ook de technische specificaties en accuprestaties momenteel nog onbekend zijn.
Wil je een laadpaal thuis laten plaatsen?Check hier het aanbod bij Coolblue.